Kwaliteitsimpuls Educatie (2018 en 2019)

De Kwaliteitsimpuls Educatie is een intensief tweejarig samenwerkingstraject van de veertien bij de SMH 40-45 aangesloten instellingen. Voortkomend uit de Educatieve agenda zoals opgesteld door het Nationaal Comité en SMH 40-45 houden de educatief medewerkers van de afzonderlijke musea en herinneringscentra zich o.a. bezig met de vraag: ‘Hoe kunnen we het erfgoed van de Tweede Wereldoorlog actueel en relevant laten zijn nu en straks?

De inhoud wordt vormgegeven door en voor educatief medewerkers. Zij werken aan concrete producten en thema’s in drie werkgroepen: Tentoonstellingen, Onderwijs en Vrijwilligers. Enkele doelen van de Kwaliteitsimpuls zijn:
1. een intensieve samenwerking en kennisdeling onderling en met de sector
2. het leveren van een actieve bijdrage aan een strategische Educatieve agenda (o.a. doorlopende leerlijnen en burgerschapsonderwijs)
3. een positieve bijdrage aan de bedrijfsvoering van individuele leden en een gezamenlijke educatieve profilering

Naast het uitwerken van concrete producten als praktische handboeken en pilotprojecten organiseert elke werkgroep ook expertmeetings. Hierbij nodigen zij geassocieerd deelnemers en samenwerkingspartners uit gerelateerde sectoren uit. Denk hierbij aan natuurhistorische musea, science centra, de kunstensector en aan internationale samenwerkingsverbanden zoals IHRA en ICOM. Zo worden de resultaten uit de Kwaliteitsimpuls ook buiten de sector verankerd.

Voorbije en toekomstige expertmeetings:

16 / 05   Burgerschapsonderwijs in MBO en vmbo met Remmert Daas en Lisa Hu (werkgroep onderwijs)

27 / 06   Over de grens – de mondiale dimensie van de Tweede Wereldoorlog met o.a. Wim Manuhutu, Francesca Pinchel, Minka Bos en Marie Baarspul (werkgroep onderwijs)

11 / 07    Brainstorm behoeften en wensen in het werken met vrijwilligers (werkgroep vrijwilligers)

25 / 07    Polarisatie met Esther Romeyn (werkgroep onderwijs)

29 / 08   Educatieve methodieken met Anne Frank Stichting en ProDemos (werkgroep onderwijs)

Foto: Minka Bos van Oorlog in mijn buurt tijdens expertmeeting ‘Over de grens’ bij het Indisch Herinneringscentrum in Den Haag (door Maartje Strijbis)