28 mei 2018: #SMHtour onderdeel Noordelijke Netwerkdag

Noordelijke Netwerkdag op 28 mei #SMHTOUR

Op 28 mei vond een bijzondere Noordelijke Netwerkdag plaats in het Fries Verzetsmuseum in Leeuwarden onder de titel “Samen zien we meer”. Bijzonder, want deze Noordelijke Netwerkdag werd georganiseerd door Netwerk Oorlogsbronnen, St. Musea en Herinneringscentra 40-45 en NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies in nauwe samenwerking met het Fries Verzetsmuseum, Herinneringscentrum Kamp Westerbork en St. Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen in het kader van het Jaar van Verzet 2018. Meer dan 100 gasten namen deel en die kwamen uit heel Nederland. Daarbij bleek weer eens hoe sterk de band is tussen professionals die werken in deze sector: gasten die van verder moesten reizen, sliepen bij collega’s in het Noorden en hadden impromptu werkoverleggen!

Samen zagen we inderdaad meer. De gasten kwamen op verschillende manieren in aanraking met een keur van nieuwe ontwikkelingen in de sector, zowel landelijk als regionaal. Van Personenportal tot onderduikkaarten, van de thesaurus van Kamp Westerbork tot een workshop gelaagde verhalen op een historische plek en in de klas, waarbij gasten live gebruik maakten van levende en digitale WOII bronnen. Het oorlogsbronnenspel werd met enthousiasme gespeeld en open WO2 data werden verkend.

De nieuwsflits zorgde voor een korte kennismaking tussen de gasten en nieuwe nationale en regionale ontwikkelingen in de sector. Die kennismaking smaakte naar meer: samenwerking met een Technasium biedt zoveel kansen voor WOII instellingen dat de “nieuwsflitster” haast niet aan de lunch toe kwam!

De regio kwam uitgebreid aan het woord in de middag. De stand van zaken bij de  Atlantikwall in het Waddengebied, de hernieuwde aandacht voor Kamp de Beetse, het laten landen van verhalen op plekken in Ferhalen te Plak, de grote ambities van het door vrijwilligers gedreven Kazemattenmuseum en de ontwikkelingen in Portretje Vrijheid: dwarsverbanden met gasten werden gelegd en nieuwe ideeën gesmeed.

Het NIOD café over Feit en Fictie in het Fries Verzet nodigde uit tot reflectie op bronnen en verhalen. Wat weten we en wat geloven we? Op basis waarvan? Wat is feit, wat is fictie en hoe gaan we daarmee om? Een tafelgesprek waarin de gasten mee deden met vragen, opmerkingen en eigen ervaringen.

Over de borrel hoorden we: Inspirerend! Productief! Veel informatie! Aan de slag! En dat is nou precies wat we beoogden toen we samen de dag ontwikkelden!