Interview met Robert Croll (voorzitter Raad van Bestuur vfonds) over het Jaar van Verzet

Gepubliceerd op 23 augustus 2018

Het Jaar van Verzet door de ogen van Robert Croll, voorzitter Raad van Bestuur vfonds

“Het Jaar van Verzet, zeer succesvol!”

“We zijn nu officieel halverwege het Jaar van Verzet. Voor het vfonds en de verschillende deelnemende organisaties startte de voorbereiding al vroeg in 2017 met onze aanvraag bij de Nationale Postcode Loterij. Die stelde een half miljoen beschikbaar. Daarna volgde de uitwerking van het themajaar, de Call for Proposals, beoordeling van de projecten en de toekenningen. In de afgelopen maanden hebben we de mooie project-ideeën uit die aanvragen tot leven zien komen. Middels de verzetskrant in de zaterdagbijlage van het AD, het Parool en regionale dagbladen werd Nederland geïnformeerd over het themajaar.

De focus op het thema ‘verzet’ inspireerde veel organisaties, zoals de Universiteit van Nijmegen. Zij grepen het Jaar van Verzet aan om een escaperoom te maken rond de verzetsdaad van rector Hermesdorf. Die besloot in 1943 de Universiteit te sluiten, omdat alleen studenten die een loyaliteitsverklaring ondertekenden verder mochten studeren. Ook zagen wij mooie nieuwe projecten zoals de Subtle Mob ‘Oorverdovend’: een audiotour door Zwolle die aanvoelt alsof je midden in een oorlogsfilm zit: je moet vluchten naar het station en hoort in de straat de Duitsers marcheren. De jeugd werd betrokken bij het thema door het cartoonproject ‘Teken voor verzet’ een combinatie van een internationale cartoonwedstrijd en een regionale wedstrijd onder scholieren uit Zeeland. Een mooie manier om de jeugd echt aan het denken te zetten over de thema’s vrijheid en verzet.

Hoewel ik niet geloof in toeval is het wel bijzonder te noemen dat de maand van de Geschiedenis dit jaar het thema ‘Opstand’ in de schijnwerpers zet en de film Bankier van het Verzet precies uitkwam in 2018. Binnen vijf weken telde de film al meer dan 300.000 bezoekers. Vanaf 11 september 2018 is de film zelfs wereldwijd te zien op Netflix. Er zullen nog steeds mensen zijn die niet van het themajaar gehoord hebben, maar door samen te werken hebben we wel meer mensen bereikt dan ik verwacht had. We hebben nog een paar maanden te gaan in 2018 en ik kijk al uit naar de projecten die voor het najaar op de agenda staan.

Hoewel ik nog niks wil verklappen over de afronding van het Jaar van Verzet, zijn er veelbelovende ideeën om voor het publiek, maar ook voor de deelnemende organisaties het jaar goed af te sluiten. Als een themajaar in staat blijkt om duurzaam aandacht te genereren en te borgen dan kan je echt spreken van een succes”.

Robert Croll, voorzitter Raad van Bestuur vfonds